Preparant la pàgina…

LA CASA DE LA MAKANA

L’endemà d’haver recorregut tota la ciutat de Cuenca, vam decidir agafar un autobús per anar fins al poblet de Gualaceo. A mig camí, a la mateixa carretera, s’hi troba la Casa-Taller Manaka. Es tracta de la casa d’una família que es dediquen tots junts a teixir i confeccionar productes tèxtils com ponxos, bufandes, xals, sabates, moneders… El que els fa especials és que permeten la visita (per només un dòlar) d’aquell que vulgui descobrir i veure tot el procés de teixir. Han convertit casa seva i el seu taller en una mena de museu.

 

EL PROCÉS DE TEIXIR

A nosaltres ens va rebre la mare de la família. Primer de tot, ens va ensenyar com tenyien els fils. Ho fan amb insectes i diferents plantes, tot és natural. Després ho deixen un temps assecant fins que el fil ja ha agafat el color i ja està llest per començar a teixir.

Abans però, les dues filles s’ocupen d’anar desembolicant el fil i preparant-lo.

Al costat, la mare uneix els fils de diferents colors amb els que crearà el teixit i hi fa nusos amb cordill. Marca zones per així fer estampats i dibuixos en el teixit quan ho torni a tenyir. Així doncs, podríem dir que és la mare l’encarregada del disseny de l’estampat dels productes.

A continuació, ja entren en joc els homes de la família (l’home i el fill) que són els que acostumen a seure en el teler manual per teixir el producte.

I ja com a cloenda, la mare de la família és la que a base de molts nusos petits fa els últims retocs com per exemple els serrells dels xals.