Preparant la pàgina…

MITAD DEL MUNDO

El nom del país Equador, fa referència a la línia equatorial que creua la nació i travessa la ciutat de Quito. Un dels llocs més curiosos de l’estat i situat on creua la línia és el monument La Mitad del Mundo. Aquest va ser construït el 1936 en base a les descobertes fetes per la missió geodèsica del segle XVIII just al punt on es creia que travessava la línia equinoccial. Més tard al segle XX amb la tecnologia GPS, s’ha descobert que realment el punt 0º 0′ 0” està a uns 240m al sud del monument.

Al voltant del monument hi ha un museu i la típica línia groga que separa els dos hemisferis on tothom es fa fotografies, i nosaltres també. L’entrada al monument té dues modalitats, accés només al monument (3,5 dòlars) o també al museu (7 dòlars). 

 

Aquest punt a més a més de ser curiosament la meitat del món, té unes particularitats i permet fer-hi un conjunt d’experiments extraordinaris. Com per exemple:

L’aigua que desaigua per un forat. Com tots podem comprovar quan l’aigua desaigua per l’aigüera, gira en sentit contrari a les agulles del rellotge quan estem a l’hemisferi nord i just al contrari quan estem al sud. Quan estem just a la línia equatorial no gira en cap sentit. La rotació de l’aigua és deguda a la força magnètica dels pols i la rotació de la terra, i s’anomena Efecte de Coriolis. Aquest efecte és major entre els 20 i 40 graus sud i nord des de la línia equinoccial, fet que en la meteorologia afavoreix la creació d’huracans en aquestes zones.
Pesem menys sobre la línia equatorial. Degut a que la forma de la Terra no és exactament una esfera, sinó que està aixafada pels pols, la Mitad del Mundo està més allunyat del centre de la terra i per tant la gravetat és un xic inferior.
Equilibrar un ou sobre un clau. La força magnètica dels pols a la línia equatorial és igual pels dos, així doncs en principi és més senzill equilibrar-hi objectes. Per provar-ho et repten a equilibrar un ou damunt d’un clau.

Un lloc on descobrir-los, provar-los i saber-ne més és el Museu Intiñán, situat a pocs metres en el mateix carrer del monument Mitad del mundo, just on hi ha la meitat del món real (el punt 0º0’0” calculat amb GPS). L’entrada costa només 4 dòlars per persona i pots descobrir tots aquests experiments i alguns més, t’expliquen un munt de curiositats sobre les tribus que vivien abans en aquest indret i si sou prou hàbils amb els ous, al final et donen un diploma conforma has aconseguit equilibrar un ou damunt un clau! Nosaltres ho vam aconseguir!!

Així doncs, us recomanem que visiteu aquest lloc però que no pagueu l’entrada del museu del monument a Mitad del Mundo (el museu no està massa bé) sinó que aneu uns metres més allà, on hi ha realment la meitat del món i proveu tots aquestes experiments.

Sereu capaços de fer aguantar un ou damunt d’un clau?