Preparant la pàgina…

EL NOSTRE DIA DE NADAL

El nostre dia de Nadal en aquest 2016 va ser molt curiós. Després de passar-nos el matí fent skypes amb les famílies, vam decidir agafar una furgoneta (“combis” com els hi diuen ells) per 5 soles i anar al poble de Chinchero. Aquest està situat en el Valle Sagrado, a prop de la ciutat de Cusco. Tot i que durant tot el trajecte va ploure i fins tot pedregar, quan vam arribar a la població feia un dia genial. Chinchero és famós pel seu mercat on les dones venen des de artesanies fins a fruites i verdures.

Després d’una bona passejada pel mercat i de menjar “chancho” amb patates (carn de porc rostida amb patates, aquest va ser el nostre dinar de nadal), vam visitar les ruïnes Inques que hi ha al mateix poble. Just al costat de les ruïnes, en una petita església ens hi vam trobar ple de gent reunida. Ens van explicar que es trobaven per a celebrar el Nadal.

I ja quan anàvem a marxar del poble, va passar una d’aquelles coses màgiques que ens encanten quan viatgem. Vam sentir una música. Vam seguir-la i de cop i volta, ens vam trobar enmig d’una festa tradicional de les tribus del poble. De fet, ens van explicar que era una reunió de cloenda per a ells. Es veu que era una trobada entre quatre tribus diferents dels voltants de la població. Cada diumenge de final de mes i durant tot l’any, es reunien per fer assemblees i prendre decisions que els involucraven a tots. A més a més, compartien vivències, cançons i danses. Aquella era l’última trobada de l’any. S’acomiadaven els representats de cada tribu, ja que l’any següent, se’n trien de nous. Era molt curiós perquè ho tenien tot molt ben organitzat. Hi havia dos caps, que s’encarregaven d’avisar a tothom el dia abans de la trobada. Ho feien fent sonar un cargol de mar gegant que deixava anar un so potent i preciós al mateix temps. Llavors, durant la trobada hi havia un grup d’uns tres homes que feien de músics. La resta de participants ballaven en parella. Tots ells portaven la vestimenta típica de la seva tribu. Junts reien i bevien cervesa. Passaven plegats una estona molt agradable, i mentrestant els nens corrien i jugaven pels voltants.