Preparant la pàgina…

ILLES GALÁPAGOS

Les Illes Galápagos, Illes Encantades o també descrites com Illes de les tortugues, són un arxipèlag que pertany a Equador. Està compost per 13 illes de naturalesa volcànica i multitud d’illots. Declarades patrimoni de la humanitat el 1978 per la Unesco, famoses per la seva gran diversitat de fauna i flora, pel nombre considerable d’espècies endèmiques i per l’estada que hi va fer Charles Darwin, que el van portar a elaborar la seva teoria de l’evolució per la sel·lecció natural. La principal font d’ingressos de les illes és el turisme, amb 200.000 turistes l’any.

És també, el segon arxipèlag amb major activitat volcànica del planeta. Els volcans més actius són Cerro Azul, Sierra Negra, Marchena i La Cumbre, i l’última erupció registrada és de l’any 2009.

 

QUÈ VEURE?

Les Illes Galápagos és un lloc per veure molts animals, fer snorkels, banyar-te entre tortugues, llops marins i iguanes; i descobrir la naturalesa d’unes illes d’origen volcànic. Les iguanes i els llops marins són companys habituals de la majoria de platges però a les excursions també podràs veure una gran varietat de peixos, mantes-ralla, cavallets de mar, dofins, taurons martell i amb sort, orques i balenes. Els pobles de les illes són petits però molt preparats pel turisme.

 

Les tres illes més importants són:

ISABELA: És la més gran de l’arxipèlag, la creua la línia equatorial i diuen que té forma de cavallet de mar. Està formada per la unió de cinc volcans, el seu punt més alt fa fins a 1707 metres d’altitud. El volcà Sierra Negra (es pot visitar des del poble) és un dels que té la cambra magmàtica més gran del món. De fet, el con del volcà també és molt gran, us deixem algunes fotos de quan hi vam pujar.

El poble de l’illa es diu Puerto Villamil, és el més petit i el que té menys activitat dels tres. Els animals que es poden veure en aquesta illa són: pingüins, iguanes marines, cormorans no voladors, mascarells camablaus, crancs vermells (zayapas), tintoreres, tortugues terrestres gegants, iguanes terrestres, pinsans, coloms i falcons. Les excursions destacades que es fan des d’aquesta illa són anar a veure tintoreres (taurons) i anar a “Los tuneles”, on es poden observar cavallets de mar. 

 

SANTA CRUZ: És l’illa principal i on hi viuen un major nombre de persones. El seu poble s’anomena Puerto Ayora. L’estació científica Charles Darwin i les oficines centrals del Parc Nacional de Galápagos estan ubicades aquí. L’aeroport principal de l’arxipèlag està situat a Baltra, una illa annexa a Santa Cruz i separada només per un canal de pocs metres. Per anar de l’aeroport al poble cal agafar un bus que et deixa al canal, travessar-lo amb una barca (1$) i tot seguit agafar un autobús (2$) o un taxi (15$) fins al poble. El millor d’aquest aeroport és que hi ha un cartell que t’explica com anar fins al poble, fet que és molt útil i poc freqüent en la majoria d’aeroports.

Aquesta illa destaca per la concentració de totes les agències per a realitzar excursions i creuers per les diferents illes. Alguns dels atractius són: la “Playa de los alemanes”,  “Las grietas”, “Tortuga Bay” (Playa Brava per fer surf i Playa Mansa per banyar-se) i els túnels de lava. Els animals que es poden trobar a Santa Cruz bàsicament són tortugues gegants a la part alta, varietat d’aus i curiosament llops marins i iguanes al mercat del peix. 

 

SAN CRISTÓBAL: Agafant el nom del patró dels navegants, és l’illa situada més a l’est de l’arxipèlag. Té el llac d’aigua dolça més gran de Les Galápagos i és la segona amb més habitants després de Santa Cruz. De les tres illes principals, el seu poble anomenat Puerto Baquerizo Moreno és el que ens va agradar més i on ens haguéssim quedat a viure! Es tracta d’una petita vila, turística però no en excés, amb un passeig molt bonic, amb gent molt càlida i a peu pots arribar-te quasi a tot arreu, fins i tot a l’aeroport. Alguns dels llocs interessants i que també s’hi arribar a peu, són Playa la Loberia, Playa Mann i Cerro Tijeretas. Una excursió interessant és León Dormido. A les platges properes al port es poden veure molts llops marins, i a l’illa també es poden trobar fragates, tortugues gegants de les Galápagos, mascarells camablaus, mascarells camaroigs, faetons, iguanes marines, pelicans, dofins i gavines.

El transport entre illes es fa amb barques ràpides, el preu és fix a 30$ i els tiquets es compren el dia abans (sempre hi sol haver disponibilitat) a les agències de tours dels diferents ports.

 

PREUS

Els allotjaments a les tres illes principals ronden els mateixos preus, habitació doble amb bany privat entre 25$ – 40$, habitació compartida 15$ – 20$ per persona. El menjar uns 3,5$ – 5$ dinar als “Quioscos” i 7$ – 10$ sopar per persona. Els tours són molt cars, valen 120$ – 180$ cadascun, cal comparar i negociar el preu a les diferents agències (el millor lloc es Puerto Ayora). Els desplaçaments dins els pobles amb taxi costen 1$ – 2$. L’entrada a les Galápagos per persona val 120$, es paga a l’aeroport en efectiu i cal passar algun control extra on revisen la maleta que no portis cap tipus de llavor ni menjar, per no afectar a l’ecosistema de les illes.

 

TOURS

Com ja us hem dit, els tours són molt cars i cal comparar preus i veure què inclouen. Cal posar atenció en si inclouen o no el neoprè (l’aigua als mesos d’hivern està freda i fa falta), l’equip de snorkel i els àpats. Sobretot que quedi molt clar què inclou i què no perquè no us trobeu amb la situació incòmode (com ens va passar) de, si vols això ho has de pagar a part.

Una altra forma de visitar les illes és amb un creuer. Aquests consisteixen en una setmana amb vaixells petits de 15 – 20 persones. Cada dia es desplaça a un lloc remot de les illes on no es pot arribar habitualment amb una excursió d’un dia. En el dia a dia a bord, es fan excursions i snorkel en llocs espectaculars, descobrint així un munt de fauna marina. És una bona opció per veure l’arxipèlag tot i el seu elevat preu. Us explicarem amb més detall els creuers a les Galápagos una propera entrada.

 

CLIMA

El que ells anomenen “hivern”, de juny a desembre, no hi fa fred. La temperatura és càlida i quasi no hi plou. L’aigua està més freda i això és positiu per a la vida marina. De gener a març és el seu “estiu”, hi fa més calor però hi plou més i hi ha molta més humitat, com un clima tropical. Així doncs, l’època ideal per anar-hi és a l’hivern on hi ha més activitat marina o en el canvi d’estacions. Nosaltres hi hem anat del 25 de novembre al 12 de desembre i tant el clima com la vida marina han estat ideals.

 

CONSERVACIÓ DE LES ILLES

El Parc Nacional de les Galápagos i la Fundació Charles Darwin creats el 1959 tenen la missió de conservar i protegir tota la flora i la fauna de les illes. El 1986 la UNESCO va declarar l’arxipèlag reserva marina.

Amb tot això, a les illes hi ha una gran consciència de conservació. No permeten alterar ni la flora ni la fauna, no deixen que t’acostis a més de 2 metres de cap animal ni tampoc molestar-los de cap forma, no permeten agafar sorra ni conquilles de record de les platges, reciclen i mantenen l’entorn net. Tenen moltes fonts d’energia renovables i tant el parc nacional com la fundació duen a terme molts projectes de conservació. Les illes també, tenen bastants projectes amb cooperació internacional per a la utilització d’energies renovables com la central d’energia solar de Santa Cruz amb el suport de Corea i la d’energia eòlica de Baltra amb cooperació d’empreses espanyoles.

Degut a les característiques volcàniques de les illes i a la seva flora i fauna, hi ha gran interès científic i s’hi duen a terme un munt de projectes de recerca. Aquests també poden ser una bona excusa per a visitar Galápagos.

 

VOLUNTARIAT A LES GALÁPAGOS

A les illes també hi ha un munt d’oportunitats de voluntariat. És una manera més propera de descobrir com viu la gent i de visitar les illes més econòmicament. Aquí us deixem alguns llocs on es podria treballar com a voluntari:

 

Amb aquesta entrada hem fet un resum de tota la informació general de les Illes Galápagos, un dels destins que ens han agradat més. Però ara et toca a tu, t’animes a visitar-les?