Preparant la pàgina…

PERITO MORENO

La glacera Perito Moreno està situada davant de la península de Magallanes, al sud del Parc Nacional Los Glaciares, a uns 80 km d’El Calafate (Argentina). Neix del Camp de Gel Patagònic Sud i s’estén per la part sud el Lago Argentino. Es considera una de les glaceres i reserves d’aigua dolça més importants del món. Mesura uns 4,5 km d’amplada, 30 km de longitud i 150 metres d’alçada (60 dels quals estan fora l’aigua), i ha estat considerada la vuitena meravella per l’espectacular paisatge que ofereix. Realment, és així. Per a nosaltres, és una de les coses més impressionants que hem vist!

Un fenomen molt peculiar que afecta a aquesta glacera és la construcció d’un pont de gel i posterior destrucció de forma natural. La glacera desemboca al Brazo Rico del Lago Argentino, topant de cara amb la Península de Magallanes. L’avanç de la glacera (2m al dia), provoca la separació total de les dues masses d’aigua i conseqüent elevació del nivell de l’aigua en el Brazo Rico. Aquesta elevació pot arribar fins a 30 metres, pel que exerceix una gran pressió sobre la massa de gel. Quan la pressió és prou gran, el gel cedeix i es crea un túnel amb un arc de més de 50 metres. D’aquesta manera, l’aigua del Brazo Rico descendeix cap al Lago Argentino. L’erosió de l’aigua amb el temps, provoca el col·lapse de la volta i la seva destrucció. Aquest fet espectacular però, és difícil de veure, ja que passa una vegada cada quatre o cinc anys.

Evidentment, no vam poder veure la destrucció del túnel, però si com es trencaven varis trossos de gel de grans dimensions i queien a l’aigua. Aquestes es desprenen dels laterals i del davant, degut al desglaç i a l’avanç de la glacera, i la veritat, et deixa bocabadat! De fet, això ens va tenir entretinguts tota la visita, ja que cal estar molt atent perquè quan s’escolta el soroll del trencament del gel, ja és tard per veure-ho, el tros de gel ja és a l’aigua. 

La visita al Perito Moreno la vam fer junts amb l’Albert i la Laia, amb qui hem viatjat pel sud d’Argentina. Per a veure’l hi ha varies opcions, totes bastant cares:

  • Pel teu compte: Es pot arribar fins al parc natural amb vehicle propi, pagar l’entrada al parc (330 pesos per persona) i accedir a les passarel·les frontals. La vista de la glacera des de les passarel·les és realment impressionant, et permeten veure-la des de davant, que és des d’on s’aprecia millor la seva immensitat. És fascinant! Aquesta és una bona opció si no has de llogar el cotxe.
  • Contractant un tour per veure’l des de les passarel·les i l’opció d’un vaixell des del lateral: La majoria d’excursions que es contracten des de El Calafate, t’ofereixen: el transport fins al Perito Moreno, l’explicació d’un guia local, l’accés a les passarel·les i l’opció d’agafar un vaixell per veure’l des d’una de les dues cares que donen a l’aigua. Així com des de davant s’aprecia la immensitat de la glacera, veure’l des del costat és menys espectacular (el vaixell no es pot acostar massa per raons de seguretat). Aquesta va ser la nostra opció i del trajecte amb vaixell, se’n pot prescindir. Aquest tour costa uns 900 pesos per persona.
  • Contractant un tour per caminar sobre la glacera: Aquesta és la opció més espectacular però també la més cara. T’ofereix caminar amb grampons sobre la glacera, visitar les passarel·les i veure-la amb vaixell. La Laia i l’Albert ho van fer (només quedaven dos llocs disponibles el dia abans) i diuen que és impressionant, una experiència increïble! Això sí, cal contractar-ho amb antelació. El preu és d’uns 1900 pesos per persona.

Així doncs, us recomanem que si teniu l’oportunitat, visiteu un dels paisatges més impressionants i únics que hem vist a Sud Amèrica, el Perito Moreno.